Sandwork Expresiv
Un proces-minune caruia copiii ii spun simplu...terapia cu nisip. Am luat contact prima data cu SandworkExpresiv® la inceputul anului 2016 cand am participat la un training organizat de Asociatia Sol Mentis. De atunci, nu m-am mai oprit. Am fost incantata de natura jucausa a acestei metode si de puterea ei ascunsa, iar dupa prima experienta de lucru, acesta a fost feedback-ul meu:
„Pentru mine, a fi voluntar sandwork a venit din curiozitate și din nevoie de a cunoaște și experimenta cât mai mult. Abia când am început efectiv lucrul cu copiii, am realizat cât de puternică este această metodă pentru ei dar și pentru noi, cei . Ce mi-a adus sandwork-ul expresiv? Pe lângă priviri fugare și zâmbete timide, imagini creative, colorate și inspirante, mi-a adus mindfulness – momente nesfârșit de dulci de prezență pură, iar pentru asta, spun ca sandwork-ul expresiv este una dintre cele mai mai vindecătoare metode pe care le-am întâlnit până acum."
SandworkExpresiv® este o metoda creata de Eva Pattis Zoja, psiholog clinician si psihoterapeut jungian. Eva s-a inspirat pornind de la o nevoie reala de asistenta emotionala a oamenilor cu situatii materiale precare, a copiilor din orfelinate sau mahalale cat si din dorinta de a ajuta cat mai multe persoane si de a oferi din resursele ei acolo unde sunt cel mai necesare. Sandwork-ul este un instrument non-verbal, bazat pe imagini si initial intentionat pentru a fi utilizat in situatii majore, de criza (catastrofe naturale, razboaie etc.) cand exista o nevoie urgenta pentru asistenta psihologica si insuficienti psihoterapeuti disponibili.
"Uneori mainile dezvaluie secretul pe care intelectul se lupta in van sa-l inteleaga" - Carl G. Jung
Cateva fragmente din istorie
In 1928, Margaret Lowenfeld deschide "Clinica de Copii pentru Tratamentul si Studiul Copiilor Dificili si Nervosi", fiind totodata prima care aplica jocul cu nisip ca instrument terapeutic. In acest loc, copiii cu varste intre 12 luni si 18 ani erau tratati cu o metoda noua pe care pediatra o numea Tehnica Lumii - o modalitate de joc liber ce includea doua tavi cu nisip (umed si uscat) si o cutie plina cu jucarii in miniatura si diferite materiale. Inovatia nu a fost ferita insa de critici dure. Mai tarziu, Tehnica Lumii a fost eclipsata de terapia sandplay, dezvoltata de Dora Kalff si recunoscuta astazi in intreaga lume. Kalff, studenta lui C. G. Jung pe atunci, a fost fascinata de Tehnica Lumii si s-a hotarat sa o traduca intr-o forma de terapie jungiana. Dupa ce a studiat alaturi de Lowenfeld, ea a adaptat metoda si a redenumit-o Sandplay, publicand primul articol pe aceasta tema in 1966. Mai tarziu, in 1985, Kalff a creat Societatea Internationala de Terapie Sandplay (ISST). In 1988, Eva Pattis a participat la cateva sedinte private de sandplay cu Dora Kalff, fiind impresionata de metoda si punandu-si intrebari precum:
Poate fi aplicata psihoterapia in situatia grupurilor nevoiase?
Nu trebuie mai intai asigurate un camin stabil, hrana si educatie, pentru ca mai apoi sa se incerce interventia psihologica?
Ce poate oferi terapia psihologica unui copil subnutrit?
Astfel ea a inceput sa adapteze terapia sandplay, dand nastere sandwork-ului.
Sandwork-ul Expresiv
Acest instrument, inspirat din Tehnica Lumii si Sandplay, a fost conceput pentru acele situatii unde nu se poate interveni individual. In prezent, sandwork-ul este din ce in ce mai raspandit in lume, fiind aplicat cu succes in Asia, Africa de Sud, America Latina si ajuns si in Romania. Procesul se desfasoara sub forma de grup, fiecare copil lucrand la o ladita cu nisip, alaturi de un voluntar care il insoteste empatic, in tacere. Ceea ce face ca sandwork-ul sa fie diferit de psihoterapia clasica este faptul ca voluntarii pot fi oameni fara specializare terapeutica (profesori, studenti, asistenti sociali si alte profesii), care devin abilitati prin parcurgerea unui modul de training gratuit. Sandwork-ul, prin jocul cu nisip, conecteaza copilul la varsta sa cea mai timpurie si ii permite sa-si activeze capacitatea de autoreglare psihica prin propriul potential creativ. De asemenea, spatiul liber si protejat care se creaza datorita grupului si a prezentei insotitorului are efecte benefice profunde.
Proiecte Sandwork Expresiv in Romania
Inca din 2014, Asociatia Sol Mentis faciliteaza copiilor defavorizati, accesul la aceasta metoda. Proiectele organizate sunt oferite gratuit catre institutii precum SOS Satele Copiilor si alte centre din Bucuresti si din tara. Asistenta emotionala este si ea oferita de catre voluntari, persoane care pot sa ofere timp, atentie, energie, empatie, fiind totodata deschisi la a experimenta un proces de sandwork si din punct de vedere al evolutiei personale.
Un proiect dureaza 12-14 sedinte, ceea ce se traduce intr-un numar de aproximativ 4 luni de intalniri saptamanale. De aceea, voluntarii sunt selectati in primul rand dupa nivelul de implicare, seriozitate si responsabilitate. Experienta sau specializarea nu este necesara, toate informatiile fiind oferite intr-un weekend de training.
Si eu, la fel ca altii inaintea mea, m-am indragostit de aceasta metoda de lucru. De aceea, am ramas aproape de ea, am participat la mai multe proiecte iar acum organizez altele, la randul meu, in stransa colaborare cu Asociatia Sol Mentis. Impreuna putem imbunatatii vietile copiilor care primesc prea putine, pentru care viata inseamna o permanenta si cronica lipsa de resurse. Ce ador la aceasta metoda este faptul ca sprijinul emotional acordat este non-invaziv si se bazeaza pe capacitatea de auto-vindecare a fiintei din fata mea. In acelasi timp, imi stimuleaza starea de prezenta, introspectia, antrenarea empatiei, tolerantei si a iubirii fata de aproape.
In curand, se vor demara noi proiecte pe le anunt la momentul oportun pe pagina de Facebook. Te invit sa o urmaresti daca vrei sa fii la curent. Daca esti interesat sa devii voluntar #sandwork sau reprezinti o institutie si vrei sa implementezi programul pentru copii, ma poti contacta aici.
PS: Cartea Sandwork expresiv - O abordare jungiana, scrisa de Eva Pattis a aparut la Editura Herald in 2013 si este o lectura placuta si utila celor interesati de metoda, oferind informatii teoretice cat si studii de caz si poze.