Psihoterapie de cuplu
Repararea greșelilor e ceea ce contează – și chiar doar disponibilitatea de a încerca din nou.
Gândul că ai putea avea nevoie de terapie de cuplu poate fi înspăimântător, discuția cu partenerul poate fi dificilă iar decizia de a contacta un specialist poate deveni astfel un pas mareț pentru relația voastră. Este imporant să știi că terapia de cuplu nu o exclude pe cea individuală și invers. Indiferent de formula care ți se potrivește, un proces de psihoterapie implică efort pentru că îți antrenează resurse financiare, emoționale, de timp și energie pe termen lung. Implicarea ambilor membrii și constanța în timp, sunt ingrediente cheie în asigurarea succesului.
Ședințele de psihoterapie de cuplu pot avea mai multe obiective, în funcție de situația de viață în care vă aflați, istoric și cel mai important, în funcție de nevoia și dorința voastră. Astfel, oamenii ajung la terapie de cuplu pentru a crește nivelul de conexiune și intimitate dar și pentru a se desparți într-un mod cât mai sanatos sau pentru a lămuri dacă vor sau nu să mai rămână împreună.
De obicei, cuplurile ajung în terapie într-un moment în care problemele lor au atins punctul culminant, în care nu mai există soluții sau cei doi s-au îndepărtat atât de mult unul de celălalt, încât e ca și cum ar trăi în lumi diferite. Intervenția este cu mult mai dificilă de făcut în astfel de momente de criză. De aceea, cu cât cuplurile ajung la terapeut mai repede, cu atât terapia durează mai puțin, iar rezultatele nu întârzie să apară.
Dintre motivele pentru care te-ai putea gândi să apelezi la terapie de cuplu:
Pierderea încrederii – indiferent dacă ea se datorează unei infidelități, unei serii de minciuni și decepții de orice natură.
Conflicte repetate – certurile dintre voi se intensifică, atât ca frecvență cât și ca durată și intensitate, sunteți absorbiți de cicluri negative de interacțiune din care nu vă puteți elibera și care vă îndepărtează din ce in ce mai mult.
Comunicare deficitara – vă simțiți în mod constant neînțeleși sau ignorați, ca și când nici nu îl mai cunoasteți pe celălalt, ca și cum ați fi complet străini.
Dificultăți nedefinite – simți că ceva este în neregulă doar că nu poți pune „punctul pe i”. Lipsa confortului în relație, apariția resentimentelor, sunt indicatori pentru faptul că dinamica dintre voi devine nesănătoasă sau disfuncțională.
Împărtășirea unui secret – unul din beneficiile terapiei este crearea unui cadru sigur și protejat pe parcursul ședințelor care permite deschiderea față de partener și împărtășirea unor detalii sensibile.
Depășirea unui eveniment traumatic – care are potențialul de a schimba modul în care vă conectați unul la celălalt. Există evenimente devastatoare din punct de vedere emoțional care influențează nivelul de conectare al unui cuplu și poate duce la separarea lui. Exemple de astfel de situații: pierderea unui copil, șomajului unuia dintre parteneri pe o perioada lungă de timp, o boală gravă etc.
Diminuarea sau pierderea intimității – pierderea capacității de conectare, lipsa exprimării nevoilor.
Dificultăți sexuale – poate fi un simptom sau chiar cauza problemelor din relație.
Medierea separării – cuplul vrea să se despartă, însă fară conflict și într-un mod cât mai sănătos care să nu-i păstreze ancorați emoțional aici și să îi împiedice astfel să investească într-o nouă legătură.
Lămurirea sentimentelor – membrii cuplului s-au îndepărtat în timp însa nu vor să renunțe unul la celălalt și au nevoie de mediere în clarificarea sentimentelor, nevoilor și a compatibilității.
***La psihoterapia de cuplu este necesar să participe ambii parteneri. În cazul în care unul dintre parteneri nu este de acord cu terapia, se poate începe un proces de psihoterapie individuală pentru clarificarea nevoilor, așteptărilor, dorințelor, centrarea pe sine, îmbunătățirea abilităților de comunicare, creșterea empatiei față de partener, recunoașterea limitelor personale: Psihoterapie individuala.
Deși formarea mea de baza este în metoda P.E.U (psihoterapia experiențială a unificării), integrez în practica mea și tehnici din alte paradigme (ex: EFT - Emotion Focused Therapy, Analiză tranzacțională, Psihoterapie sistemică, Terapia de cuplu IMAGO etc.)