Consiliere psihologică Diabet Zaharat
Înțelegând și adresând sănătatea emoțională a pacienților cu DZ, contribuim la un management mai bun al bolii.
Diabetul zaharat are un fundament fizic, care este însă combinat cu dificultăți psihosociale complexe de multe ori ignorate, poate nu atât de mult de personalul medical cât de pacient sau familia lui. Astfel de intercalări pot fi subtile sau, din contra, copleșitoare.
Pe cât de mult a crescut prevalența diabetului în randul populatiei globale, pe atât de mult, la nivel personal, momentul diagnosticului a rămas un posibil șoc și o sursă de distres pentru individ si familie. Dintr-o dată, pacientului îi este atribuită o etichetă care îl diferențiază de restul oamenilor și care invocă niște consecințe neplăcute asupra stării curente de sănătate cât și asupra bunăstării generale viitoare.
Mai mult, după diagnostic, este recomandat ca persoana să exercite un control consistent asupra stilului de viață, indiferent dacă obișnuia sau nu și înainte. Așadar, un control deficitar (datorat neadaptării la boală) înseamnă nu numai o monitorizare inadecvată a nivelului de glucoză din sânge, cât și o calitate a vieții mai slabă și pierderea încrederii în sine. Toate aceste aspecte conduc imediat sau în timp la dezvoltarea unor suferințe de ordin emoțional sau psihologic.
Consilierea psihologică intervine în:
suportul pacienților și familiei în a face față diagnosticului și a urma tratementul prescris de doctor;
identificarea și tratarea posibilelor stări anxioase și/sau depresive;
identificarea și tratarea posibilelor dificultăți de adaptare;
identificarea și tratarea posibilelor tulburări de alimentație;
În asistarea psihologică a persoanelor cu diabet zaharat lucrez în strânsă colaborare cu dl Dr. Vlad Horia Chirilă și dna Dr. Alexandra Zoran, în cadrul clinicii Profidiab din București. Pentru pacienții aflați în evidență aici, ședințele de consiliere psihologică sunt gratuite, fiind decontate de casa de asigurări.