De ce barbatii au NEVOIE sa planga
Barbatii nu plang, dar ar trebui
Multi dintre noi am fost crescuti intr-o societate unde lacrimile sunt evitate in public. De neacceptat. De varsat in momente de intimitate sau cu totul suprimate. Am invatat ca a plange este ceva rusinos ori prin acte de bullying sau subtil prin presiunea sociala, media, prin exemplul parintilor, profesorilor sau a altor figuri de autoritate. Aceia in care aveam incredere ne-au obligat sa ne ascundem lacrimile, sa aparem puternici, ne-au reamintit constat cat de important este sa fii acceptat din punct de vedere social, sa fii o companie placuta, dincolo de expresia noastra naturala. Cu toate astea, se poate oare ca in spatele voalului cultural, in spatele lacrimilor, sa se afle unele dintre cele mai marete descoperiri si vindecari?
E nevoie de curaj si putere pentru a-ti simti emotiile.
Fii barbat!
Exista o idee puternica, mai ales in cultura occidentala, care spune ca "baietii mari nu plang" - o atitudine sociala aplicata baietilor pentru a-si retine emotiile cu scopul de a "sustine" imaginea masculinitatii. Tom Lutz, un profesor de la Universitatea din California, spune ca reticenta barbatilor de a varsa lacrimi a aparut destul de recent, la sfarsitul anilor 1800, cand proprietarii fabricilor au descurajat oamenii sa mai planga pentru ca asta le reducea productivitatea. Este interesant de remarcat cum, la capatul opus al spectrului, fotbalistii care plang au inregistrat niveluri mai ridicate ale stimei de sine, conform unui studiu publicat in jurnalul Psihologia Barbatilor si Masculinitatii. Acestia erau mai putin preocupati de presiunea colegilor si nu erau deranjati sa planga de fata cu ei. Aceasta descoperire ofera perspective interesante asupra efectelor retinerii emotionale; este ca si cum barbatii construiesc o fatada, pentru a parea intr-un fel la exterior in timp ce sufera pe interior. Deci, cum este posibil? Cum se poate ca lacrimile sa poarte cu ele mult mai mult decat apa? Ceea ce ne duce la urmatoarea intrebare: Ce sunt lacrimile? Ce se afla in aceste bile de lichid si de ce sunt ele atat de importante?
Cele 3 tipuri de lacrimi
Desi ne gandim la lacrimi ca fiind toate la fel, exista, de fapt, trei tipuri diferite, cu compozitii chimice diferite.
Lacrimile reflex sau lubrifierea ochilor
Daca ai plans vreodata in timp ce taiai o ceapa, atunci ai experimentat lacrimile reflex. Ele sunt menite sa ne protejeze ochii de iritanti si fum acid. Lacrimile reflex spala ochii, curatandu-i de iritanti.
Lacrimile bazale sau continue
Lacrimile bazale sunt lacrimi de protectie care acopera ochii nostri din clipa in clipa. Acestea contin un agent antibacterian si anti-viral foarte puternic si rapid - lizozim. Lozozimul se gaseste, de asemenea, in laptele matern, sperma, mucus si saliva si omoara 90-95% din toate bacteriile in 5-10 minute. Deoarece ochiul este un mediu umed, fara lizozim ar fi suferit un numar enorm de atacuri bacteriene, orbind.
Lacrimile emotionale
Lacrimile emotionale sunt adesea cele la care ne referim atunci cand vorbim despre cineva care plange. Acestea au o compozitie diferita si contin concentratii mai mari de endorfina si un analgezic natural numit enkefalina. "Lacrimile emotionale au un continut ridicat de proteine, mangan si hormon prolactina, produs in timpul unui pericol perceput sau a unei stari de excitatie", spune Dr. Carrie Lane de la Universitatea din Texas.
Beneficiile plansului
Dr. William H. Frey II, biochimist si director al Laboratoarelor de Cercetare Psihiatrica din cadrul Centrului Medical Sf. Paul-Ramsey, a condus un studiu prin care a constatat ca plansul, la fel ca alte procese exocrine (exprirare, urinare, transpiratie) elimina din corp substante toxice.
Un alt studiu din 2008, realizat de Universitatea din Florida de Sud, a descoperit ca plansul poate fi auto-linistitor si poate imbunatati starea de spirit mai bine decat orice antidepresive. Doar 8% dintre participanti au raportat ca s-au simtit mai rau dupa ce au plans, pe cand aproape 90% au raportat imbunatatiri ale starii de spirit.
Desi lacrimile emotionale s-au dovedit a avea beneficii terapeutice asociate, ce inseamna asta pentru culturile si societatile noastre?
Ceea ce face ca lacrimile sa fie unice pentru oameni, este faptul ca, desi animalele au si ele reactii in situatii de distres (cum ar fi separarea de puii lor), oamenii sunt singurii care suspina perceptibil in timp ce plang. Plansul creaza conexiune si empatie intre oameni ceea ce in sine poate fi vindecator - a stii ca intr-o perioada grea exista cineva caruia ii pasa de noi. Putem observa asta de-a lungul intregii istorii, de la oamenii tribali care se reunesc pentru a plange la unison in ceremonii pana la "bocitoare" - un grup de femei care bocesc la inmormantari intr-un mod care ii invita si pe ceilalti sa-si elibereze lacrimile.
"Ceea ce sapunul este pentru corp, lacrima este pentru suflet" - proverb evreiesc
Poetul Kahlil Gibran surprinde in piesa sa, Despre Bucurie si Tristete, oscilatia dintre aceste doua stari si cum profunzimea capacitatii noastre de a simti durerea devine recipient pentru bucurie. Pe langa o poezie foarte frumoasa, opera lui Kahlil este o invitatie catre o puternica introspectie pentru a descoperi cauzele suferintelor noastre. Urmand aceasta invitatie, se deschide posibilitatea de a aprecia total ceea ce ne-a fost drag si de a ne elibera tristetii.
Impreuna
Oare, daca durerea noastra nu este individuala, ci colectiva? Iar calea de urmat este impartasirea ei cu oamenii cei mai apropiate de noi pentru a crea o comunitate bazata pe intelegere profunda, vindecare si transformare?
In unele culturi, ca Japonia, conceptul de emotie care este doar individuala e cu totul strain. Pentru japonezi, identitatea individuala este o functie a armoniei sociale. Emotiile sunt un aspect al apartenentei la familie si comunitate, simtite intre membrii pentru a crea armonie. Oamenii au aflat ca daca se reunesc pentru a plange impreuna, asta le reduce nivelul de stres.
Imagineaza-ti o lume in care ai parte de astfel de spatii emotionale securizate unde poti fi privit in vulnerabilitate si unde lacrimile sunt necesare. Poate fi extrem de benefic pentru descarcarea ta emotionala cat si pentru a crea conexiune si a ajunge sa-i cunosti pe ceilalti si ei pe tine. Asta necesita curaj in relatiile unde lacrimile sunt o exprimare noua, cu atat mai mult daca este vorba despre familie si cei apropiati. Necesita efort pentru a desface un scenariu social vechi. Atunci cand ne permite sa fim vazuti asa cum suntem le dam posibilitatea celorlalti - tata, sora, partener - sa paseasca in lumea noastra interioara bogata si asistati fiind, sa experimentam eliberarea, vindecarea si conexiunea pe care doar lacrimile o pot facilita.
(articol tradus din engleza) - Sursa