Iubirea de sine

Un aspect important in orice proces de consiliere psihologica. Chiar si atunci cand tema de inceput este cu totul alta, iubirea de sine isi face cumva simtita prezenta si atrage atentia asupra nevoii de a fi hranita. Ce inseamna, insa, sa te iubesti pe tine?

  • sa fii constient de tine

  • sa-ti dai importanta

  • sa setezi limite sanatoase in relatiile tale interpersonale

"Ai grija cum vorbesti cu tine pentru ca tu asculti" - Lisa Hayes

A fi constient de tine

Starea de constienta/prezenta este greu de accesat si mentinut in viata noastra de zi cu zi. Suntem cu gandul in alta parte, ocupati sau incercand sa evadam din oboseala, stres, probleme. Desi ne aduce confort pe moment, aceasta practica ne indeparteaza de propria fiinta. Ne impiedica sa fim in contact. A fi in contact inseamna a te simti, corporal, emotional, psihic. Inseamna a fi constient de corpul tau, de semnalele pe care ti le transmite (cum ar fi sa mancam chiar atunci cand ne este foame si doar atat cat ne trebuie, sa nu ne negam starea de oboseala sau rau atunci cand apare etc.). Inseamna a fi constient de emotiile care trec prin tine intr-un anumit moment, a le putea identifica fara a incerca sa fugi, fie ele placute sau incomode. Inseamna a fi constient de gandurile tale, a fi introspect, a nu functiona "pe pilot automat". Sa te asculti necesita exercitiu, cu atat mai mult cu cat, atunci cand erai copil, adultii semnificativi din viata ta iti negau emotiile si nevoile ("nu plange", "aiurea ti-e foame, abia ai mancat", "n-ai de ce sa-ti fie frica" etc.).

"Singuratatea este un semn ca ai nevoie disperata de tine" - Rupi Kaur

A-ti da importanta

Da, esti important/a! Cel/a mai! In primul rand pentru tine. Esti cel mai lung angajament al tau. Esti cu tine de cand te nasti si vei ramane pana mori indiferent de numarul de persoane care mai intra sau mai ies din viata ta pe parcurs. Tocmai de aceea e nevoie sa-ti dai credit si importanta. Contezi. Faptul ca simti asta despre tine inseamna ca te vei trata cu respect si ii vei incuraja si pe ceilalti sa o faca. Este minunat sa poti sa ii ajuti pe altii, sa ai abilitati empatice, sa poti sa fii continator si bland insa nu cu pretul de a te uita pe tine. La fel cum suna si mesajul din avion, este crucial ca prima masca de oxigen pusa sa fie a ta ca dupa aceea sa te poti ocupa si de ceilalti. A-ti da importanta inseamna sa-ti dai seama cand prea mult e prea mult si ai nevoie de o pauza, de detasare, de un timp dedicat de rasfat.

Te-ai criticat in toti acesti ani si nu a functionat prea bine. Incearca sa te aprobi si vezi ce se intampla.

Imi plac afirmatiile pozitive si ori de cate ori le folosesc, rezultatele se vad imediat. Mai jos sunt 20 de exemple de afirmatii #self-love pe care le poti printa si citi in fiecare zi. De obicei, recomandarea mea este sa le faci ca un soi de biletele si sa extragi cate unul in fiecare dimineata sau seara sau chiar de mai multe ori pe zi pentru a-ti aduce aminte de tine si a-ti stimula increderea in forta propriei persoane. Eu am un astfel de borcan plin la cabinet si il folosesc frecvent cu clientii mei. Nu stiu cum, dar de fiecare data biletul extras se potriveste perfect cu nevoia din acel moment a persoanei. Biletelele extrase pot fi puse inapoi si esti liber/a sa competeze colectia si cu alte idei.

  1. Am incredere in mine.

  2. Sunt constient/a de propria mea valoare.

  3. Nu sunt acelasi/aceeasi cu greselile mele.

  4. Accept neconditionat tot ceea ce e placut in mine si tot ceea ce este incomod.

  5. Sunt mandru/a de mine pentru toate lucrurile pe care le-am realizat si le realizez.

  6. Sunt o persoana de succes.

  7. Sunt o persoana frumoasa.

  8. Merit sa primesc iubire, compasiune si empatie in primul rand de la mine.

  9. Sunt suficient/a.

  10. Cred in persoana care voi deveni.

  11. Aleg sa fiu fericit/a si sa ma iubesc pe mine astazi.

  12. Aleg increderea in locul fricii.

  13. Nu exista alegeri gresite.

  14. Imi creez cu fiecare zi ce trec, exact aceea viata pe care mi-o doresc.

  15. Pozitivitatea este o alegere. Eu aleg sa fiu pozitiv/a.

  16. Sunt lipsit/a de griji si impacat/a cu ceea ce sunt acum, in prezent.

  17. Eu contez. Am dreptul sa spun NU celorlalti si DA mie.

  18. Ceea ce-mi ofer este ceea ce primesc de la mine.

  19. Aleg sa nu iau lucrurile personal.

  20. Accept ca neputinta, rusinea, vinovatia, nedreptatea, durerea, frica, blocajul si tristetea sunt si ele parti din mine.

  21. Imi dau voie sa le simt si nu ma judec.

A seta limite

A seta limite sanatoase in relatiile cu ceilalti poate fi dificil si necesita exercitiu. Cu toate acestea, beneficiile sunt pe masura. A seta limite inseamna ca te respecti si ca iti dai importanta. Ca poti spune NU atunci cand este cazul pentru a te proteja. A seta limite nu inseamna ca esti o persoana egoista si nici rea. Nu suntem obisnuiti sa setam limite la varsta adulta pentru ca parintii nostri nu ne-au respectat spatiul personal atunci cand eram copii. Sunt rare cazurile in care un copil isi permite sa-si manifeste adevaratele nevoi, dorinte, asteptari fiind intampinat de cele mai multe ori de furia parintilor, dorinta lor de putere, control, ierarhie, sau din contra, nevoia lor dependenta de alinare si afectiune.

"Zidurile tin pe toata lumea afara. Limitele ii invata pe oameni unde este usa." - Mark Groves

A seta limite in relatiile cu ceilalti poate fi o provocare din cauza ca te poti confrunta cu reactii negative precum furie si afirmatii ca "te-ai schimbat", "esti dur/a" etc., iar asta te poate impiedica sa perseverezi. Cu toate acestea, intr-o relatie interpresonala, indiferent de natura ei, tu ai control asupra ta - reactii, interpretari, ganduri, emotii etc. - iar celalalta persoana asupra ei. Singura ta responsabilitate esti tu si unul dintre cele mai importante obiective este acela de a fi in contact cu tine. Aseaza-te tu si se vor aseza si celelalte aspecte ale vietii tale.

Inceteaza sa te mai intrebi de ce ei continua s-o faca si incepe sa te intrebi de ce tu continui sa le permiti.

Previous
Previous

20 de urme ale traumelor emotionale din copilarie

Next
Next

Cele 12 principii ale managementului #furiei