FURIA: Adevar sau Provocare? (seminar)
Prin munca mea de la Liceul Teoretic National am ocazia de a lucra atat cu copiii cat si cu parintii sau profesorii lor. Am sustinut la un moment dat un seminar pe tema #furiei pentru a intelege mai bine aceasta emotie puternica si pentru a reusi astfel sa o gestionam mai eficient. Mi-a facut placere sa pregatesc aceasta prezentare si ma gandesc sa o impartasesc si cu voi.
EXERCITIU
Gandeste-te la ultima data cand ai fost furios/oasă. Incearca sa-ti aduci aminte in detaliu ce s-a intamplat. Raspunde in scris la urmatoarele intrebari:
Ce ai simtit?
Ce se intampla in corpul tau?
Ce ai gandit?
Ce ai facut?
Furia poate aparea in vietile noastre ca un raspuns invatat/programat inca din copilarie, ca apartinand sistemului nostru de credinte si motivatii inconstiente sau ca predispozitie.
"If all I have is a hammer, everything looks like a nail" - Abraham Maslow
Furia poate deveni o dificultate pentru oricare dintre noi, deoarece poate fi exploziva (te exprimi in exterior cu toata forta) sau imploziva (desi la exterior nu manifesti nimic, inauntrul tau este o adevarata furtuna). Sau, poate iti este frica de furia celorlalti.
Furia este raspunsul natural la o nevoie ce se cere satisfacuta. O nevoie de schimbare sau restructurare a situatiei care nu ne convine. Astfel, emotia poate aparea ca raspuns la frustrare. In alte cazuri, furia este folosita constient (furie instrumentala) pentru a obtine anumite beneficii. Alteori, furia apare ca refulare pentru o tensiune prea mare acumulata si tinuta in interior de prea mult timp. Furia se poate manifesta in mai multe feluri:
retragere fizica
distantare emotionala
lacrimi
critica
agresivitate si violenta (verbala, fizica, emotionala)
Ca emotie, furie este ciclica. In primul stadiul observam o stare de agitatie si indicatori timpurii care ne spun despre noi sau despre altii ca tensiunea incepe sa se acumuleze. In acest stadiu este posibila interventia. In a doua faza, escaladarea, tensiunea se acumuleaza din ce in ce mai mult si apar semne clare (gura uscata, tensionarea musculara, respiratie accelerata, tensiune arteriala crescuta etc). Si aici este inca posibila interventia. Mai apoi, in criza, se intrerupe posibilitatea oricarei comunicari rationale. Indiferent de cine este furios (copil/adult) cel mai bine este sa evitam discutiile logice in aceasta etapa. Urmeaza punctul culminant caracterizat de o mare instabilitate. Acesta este punctul in care furiosul/oasa poate incepe sa se calmeze sau sa se inflameze si mai tare reluand ciclul. In stadiul de post-criza, persoana este receptiva la logica si ratiune. Interventia este posibila sub forma exprimarii emotiilor si a discutiilor despre ceea ce s-a intamplat.
„Anyone can become angry - that is easy. But to be angry with the right person, to the right degree, at the right time, for the right purpose, and in the right way - this is not easy” - Aristotle
Cum ne exprimam furia?
deplasarea ei asupra unei persoane/obiect care nu este tinta initiala, insa este mult mai sigura pentru manifestarea furiei. Ti s-a intamplat vreodata sa te infurii la serviciu insa "sa-ti versi nervii" abia acasa fata de altcineva?
reprimare - pastrarea in subconstient a gandurilor/emotiilor nedorite (nu este o actiune constienta, intentionata);
suprimare - suprimarea constienta a impulsurilor (ganduri, emotii neplacute);
exprimarea ineficienta - tipete, agresivitate, violenta etc.
exprimare eficienta/sanatoasa
QUIZ - Reacția personală la #furie
Alege pentru afirmatiile de mai jos varianta cea mai potrivita, în funcție de modul în care acționezi de obicei. Când sunt furios/oasă.....
devin rece și supercontrolat/ă
(a) Deseori
(b) Uneori
(c) Rar
(d) Niciodată
ridic tonul
(d) Deseori
(c) Uneori
(b) Rar
(a) Niciodată
plâng
(a) Deseori
(b) Uneori
(c) Rar
(d) Niciodată
îmi pierd complet controlul
(d) Deseori
(c) Uneori
(b) Rar
(a) Niciodată
spun lucruri urâte
(d) Deseori
(c) Uneori
(b) Rar
(a) Niciodată
devin agresiv/ă
(d) Deseori
(c) Uneori
(b) Rar
(a) Niciodată
ignor situația și mă enervez cu privire la altceva, „mai sigur”
(a) Deseori
(b) Uneori
(c) Rar
(d) Niciodată
plec/mă îndepărtez
(a) Deseori
(b) Uneori
(c) Rar
(d) Niciodată
distrug lucruri
(d) Deseori
(c) Uneori
(b) Rar
(a) Niciodată
sper că totul va trece/dispărea
(a) Deseori
(b) Uneori
(c) Rar
(d) Niciodată
Calculeaza totalul insumand punctele astfel: (a) = 1 punct, (b) = 2 puncte, (c) = 3 puncte, (d) = 4 puncte.
Scorurile intre 31-40 puncte sugereaza ca raspunsurile tale la furie sunt ineficiente pentru ca le lipseste controlul.
Scorurile intre 20-30 puncte sugereaza ca ai raspunsuri echilibrate la furie.
Scorurile intre 10-19 puncte sugereaza ca raspunsurile tale la furie sunt suprimate sau reprimate. Nu le lipseste controlul, insa pot conduce la „rabufniri”, nefiind eficiente in a te ajuta sa ai grija de nevoile tale.
Oare este posibil sa desfacem raspunsuri automate precum furia si sa transformam pasiunea si energia ei in raspunsuri alternative care sa ne serveasca mai bine?
#Furie_Sanatoasa - oportunitatea de a rezolva probleme, de a aduce schimbare, de a deveni constient de propriile nevoi
EXEMPLU - „Am organizat un eveniment de grup. Am participat la un spectacol caritabil, gratuit, pentru care am facut demersuri astfel incat sa rezerv locuri dinainte. In seara cu pricina unul dintre participanti nu a mai ajuns, fara sa anunte in prealabil si fara sa spuna ceva ulterior, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. M-am infuriat foarte tare, judecand persoana ca fiind lipsita de orice bun simt.”
Stimulul in acest caz este faptul ca nu am fost anuntata din timp pentru a ma putea organiza. Stimulul nu are nici o legatura cu evaluarea pe care am facut-o eu situatiei sau persoanei.
In mintea mea s-au derulat mai multe procese plecand de la acest stimul: nu sunt respectata pentru munca mea de organizator, m-am facut de rusine in fata gazdelor evenimentului, imaginea mea de om serios si responsabil are de suferit etc.
Nevoia mea in acest caz este de control.
Dandu-mi seama de toate astea, analizand la rece o emotie nascuta instinctiv datorita faptului ca mintea mea a procesat multe lucruri rapid si fara ca eu sa fiu constienta de ele, cum as putea sa tranform in ceva constructiv, sanatos, care sa ma ajute?
Acest ultim pas nu este obligatoriu sa fie impartasit cu persoana respectiva, insa parerea mea este ca ajuta. Identificand cum anume te-a facut sa te simti aceasta situatie, nu iti suprimi furia, ci o transformi. Pentru a fi complet, mesajul tau ar trebui sa contina toate punctele afisate in partea stanga, chiar daca formularea iti apartine.
Acum, uitandu-te la exercitiul pe care l-ai facut la inceputul acestei prezentari, incearca sa transformi situatia utilizand pasii de mai sus.
Furia, desi o emotie neplacuta, ascunde un dar valoros atunci cand iti schimbi perspectiva - iti ofera oportunitatea de a-ti descoperi adevaratele nevoi si astfel sa incetezi sa te mai lupti cu ceea ce nu-ti doresti, facand acele schimbari care conteaza.
Ma bucur sa primesc feedback-ul tau dupa aceasta prezentare. Sunt curioasa care sunt acele 3 lucruri care ti-au ramas in minte dupa ce ai parcurs materialul. Ce anume ti-a placut si de ce altceva ai mai fi avut nevoie?
Imi face placere sa lucrez si sa sustin astfel de prezentari, indiferent de tema abordata. Daca esti in cautare de speaker pentru un eveniment pe care il organizezi, da-mi de stire si putem lucra impreuna (contact).