Consilier psihologic sau couch - ce aleg?

Care este diferenta dintre cele doua profesii si cum vine fiecare in intampinarea nevoilor noastre?

  • Scopul principal al sedintelor

Consilierul psihologic isi concentreaza activitatea pe ceea ce clientul isi doreste sa realizeze in viata lui acum. In sedintele derulate, va adresa trecutul doar pentru a-l intelege si pentru a elimina capacitatea lui de a influenta negativ progresul clientului. Consilierul psihologic lucreaza intr-un ritm care se potriveste cu capacitatea clientului de a se dezvolta.

Trainer-ul couch se concentreaza si el pe prezentul clientului, insa cu scopul de a-l ajuta sa creeze strategii de actiuni care ii vor facilita realizarea de scopuri foarte precise. Focusul in aceasta practica este pe actiune si responsabilitate. Trainer-ul va urmari progresul clientului bifand cu acesta realizarile importante.

  • Experienta necesare

Pentru a deveni consilier psihologic este necesara o pregatire de minim de 5 ani, care include absolvirea Facultatii de Psihologie, formare profesionala sau master de specializare si atestarea la Colegiul Psihologilor din Romania.

Pentru a deveni trainer si a derula activitatea de coaching este necesara o perioada de formare de 3 pana la 9 luni in care se participa la diverse cursuri.

  • Responsabilitate

Consilierii psihologici si psihoterapeutii sunt inscrisi la Colegiul Psihologilor din Romania si raspund in fata comisie deontologice pentru o practica non-etica sau imorala. Astfel, clientii au o autoritate la care pot apela in cazul in care nu se simt in siguranta pe parcursul terapiei/consilierii.

Momentan nu exista o organizatie recunoscuta care monitorizeaza activitatea trainerilor. Oricine completeaza cursurile speciale poate deveni trainer si poate derula activitatea de coaching cu clientii. Din pacate insa, daca intampinati probleme nu aveti la cine apela pentru a reclama profesionistul in cauza.

  • Eficienta serviciilor

Exista un corp de studii care atesta eficacitatea consilierii psihologice dar si a terapiei in functie de metodele si tehnicile folosite de specialisti. Gama de probleme adresate in consiliere este vasta, urmand a le detalia in subcapitolul urmator.

Coaching-ul este o practica relativ noua si de aceea exista putine dovezi in literatura de specialitate cu privire la eficacitatea acestor practici. Cateva studii arata ca exista rezultate in domeniul organizational in legatura cu performana, evolutia carierei si team building.

  • Probleme adresate

Consilierea psihologica si cu atat mai mult psihoterapia, poate trata corespunzator urmatoarele probleme: anxietate, depresie, probleme de cuplu, managementul stresului, probleme la locul de munca, increderea in sine, respectul de sine, doliu, trauma, abuz, dependente, fertilitate etc.

Coaching-ul adreseaza probleme ca dezvoltarea personala, dezvoltarea profesionala si a carierei, team building, domeniul sportiv etc.

  • Puncte forte

Consilierul psihologic ajuta la construirea si mentinerea bunastarii personale si psihologice, consolidarea increderii in sine, suport in depasirea blocajelor emotionale, in special a celor profunde, adanc inradacinate in istoricul de viata.

Coach-ul ajuta la crearea de strategii si exercitii care sa facilitateze clarificarea obiectivelor dar si a pasilor necesari pentru a le realiza.

  • Rata schimbarilor

De regula, in cazul consilierii psihologice dar si a psihoterapiei, viteza evolutiei clientului depinde in primul rand de complexitatea problemei adresate. Rezultatele pot fi vizibile in primele 3-6 sedinte pentru acele probleme specifice si in 12-24 sau chiar mai multe sedinte pentru acele probleme complexe. Motivatia clientului este al doilea factor important care influenteaza durata procesului de consiliere/terapie.

Scopul coaching-ului este de a facilita rezultate rapid, deoarece si problemele adresate sunt specifice si la nivel superficial fata de profunzimea atinsa in terapie. De regula, sunt de ajuns 6-12 sedinte insa sunt si clienti care lucreaza ani de zile cu un trainer.

In concluzie, este foarte important sa fiti informati inainte de a apela la un serviciu sau la altul, fiind mai eficient sa alegeti ceva ce vi se potriveste inca din prima incercare.

Previous
Previous

Abuz

Next
Next

FURIA: Adevar sau Provocare? (seminar)