Freud cel de pe Netflix
ASTEPTAREA: Acum cateva zile a aparut pe Netflix un serial nou, Freud. De cand am vazut reclama, m-a cuprins curiozitatea si am asteptat nerabdatoare sa fie disponibil pe micul ecran de acasa, imaginandu-mi ca il voi savura plina de satisfactie, ca il voi viziona cu cei dragi si astfel ii voi putea expune si pe ei intr-un mod placut la geniul anilor 1900. Deja imi puteam aduce aminte de toate textele citite despre Freud si eram entuziasta la gandul ca cineva i-a dat viata intr-un serial si astfel o sa mi se imbogateasca experienta.
REALITATEA: Un prim episod extrem de incalcit din care nu a inteles nimeni nimic (nici macar eu). Alte trei episoade (din cate am vizionat pana acum) din ce in ce mai violente si tulburatoare, construite in jurul viziunilor macabre ale unui mediu, parte dintr-o familie de origine ungara, foarte dubioasa, care pare sa controleze mintile vienezilor care le calca pragul cu ajutorul hipnozei, fortandu-i sa omoare sau sa-si ia viata.....(daca te-am pierdut, e ok, sunt si eu chiar alaturi).
REZULTATUL: O imensa dezamagire. Nu puteam fi mai dezamagita decat sunt. Chiar revoltata. Atat de revoltata, incat, nu am putut sa astept sa il termin si, dupa numai 4 episoade scriu acest articol.
Pe langa dezamagirea nascuta evident din discrepanta asteptare vs. realitate, ma doare si ma supara ca o astfel de imagine este denigrata si ca publicului i se ofera niste informatii gresite, atat de departe de adevar. Chiar anul trecut am citit ambele volume ale lui Irving Stone: Turnul nebunilor - Viata lui si Sigmund Freud, partea I-a si Paria - Viata lui Sigmund Freud, partea a II-a, asadar am destul de proaspat in minte parcursul lui personal si profesional. Din pacate, ce am regasit in serialul Freud (2020) sunt niste elemente - hipnoza, cocaina, cate un trabuc, ceasul de buzunar etc. - puse gramada unele peste celelalte, fara vreun sens aparent si FARA! sa respecte realitatea.
Mai am patru episoade, si daca mi se schimba impresia voi reveni cu update, insa din ce am putut sa vad pana acum, vreau sa subliniez niste nereguli:
Freud - un sarlatan
Primul episod incepe cu incercarea lui Freud de a-si pacali colegii la o prezentare de specialitate. El exerseaza de zeci de ori un numar de hipnoza cu femeia care se ocupa de casa, in incercarea de a-i convinge pe ceilalti medici ca hipnoza este o metoda care functioneaza. Gresit! Freud incepe sa experimenteze hipnoza dupa ce o descopera la alti colegi ai lui si observa ca este deosebit de eficienta in accesarea continutului inconstient care in stare de trezie este blocat de mecanismele de aparare ale persoanei. Primul care conduce o astfel de forma incipienta de proces terapeutic este Dr. Josef Breuer, prietenului lui Freud, de la care Sigmund se inspira si a carui munca o dezvolta si extinde. Ca profesionist, Freud a fost un om de stiinta corect, pasionat, auto-didact si extrem de analitic, devotandu-si viata cercetarilor sale. Intr-adevar, s-a lovit de multe ori de oprobriul public din cauza ideilor sale moderne si neconventionale insa nu a incercat sa-si castige faima pacalind oamenii.
Hipnoza - o metoda periculoasa
In serial, toata lumea hipnotizeaza pe toata lumea. Mai mult decat atat, hipnoza este prezentata ca fiind extrem de usor de aplicat, cu o privire patrunzatoare, o atingere si indemnul „Dormi!”. De asemenea, in toate cele 4 episoade vizionate de mine pana acum, hipnoza este o stare pe care celalalt ti-o poate impune fara controlul tau, o stare in care nu mai esti constient de tine, gandurile, trairile si actiunile tale si, cel mai grav, o stare in care poti fi manipulat sa faci rau celorlalti sau tie insuti. Este inadmisibil si strigator la cer ca in anul 2020 pot sa mai asist la o asemenea denaturare a realitatii unei metode consacrate si inca folosite in terapiile din prezent. Asadar, sa le luam pe rand:
pentru ca hipnoza sa functioneze, este nevoie de acordul tau.
in functie de psihicul fiecaruia, e mai greu sau mai usor sa intri in starea de hipnoza, existand mai multe modalitati in care acest lucru e posibil.
in stare de hipnoza fiind, esti deplin constient de ceea ce ti se intampla.
starea de hipnoza te ajuta sa atingi straturi mai profunde ale fiintei tale, sa accesezi continut din inconstient, in niciun caz o stare in care iti pierzi controlul si te tranformi in gaina, sau mai rau conform serialului, intr-un criminal feroce.
hipnoza este o tehnica de lucru complexa care implica o serie intreaga de abilitati si pentru care sunt necesare formari de specialitate (nu e ca si cum inveti sa crosetezi de pe Youtube)
psihoterapeutul care utilizeaza hipnoza, te ajuta pentru ca te pune in contact cu anumite parti din tine, in niciun caz nu te manipuleaza sau iti face rau. Controlul este in permanenta la tine!
In concluzie, nu recomand acest serial in scop educativ pentru ca nu reflecta realitatea vietii personale si profesionale ale lui Freud, nu reda cu acuratete si claritate reperele teoretice ale psihanalizei si contine o multime de mituri legate de hipnoza ca metoda terapeutica. Altfel, este un thriller bine filmat, foarte intens emotional si tulburator prin prisma povestii si imaginilor din ce in ce mai violente, care, intamplator se numeste Freud din lipsa de altceva. Oricum, mi-am propus sa il vizionez pana la sfarsit si daca mai simt nevoia sa adaug aici ceva, voi face update.
Descriere Netflix (#filmpolitist): Dornic să-și facă un nume în Viena secolului al XIX-lea, tânărul Sigmund Freud (un doctor) face echipă cu o clarvăzătoare și un detectiv și rezolvă o serie de crime misterioase.
Daca l-ai vazut, tu ce parere ti-ai facut?